Flagdage

Officielle flagdage på Klosterbakken II – 2022

05. februar                      HKH Kronprinsesse Marys fødselsdag

09. april                           Besættelsesdagen. På halv stang til kl. 12:00, herefter på hel stang

14. april                           Langfredag. På halv stang hele dagen

16. april                           Hendes Majestæt Dronningens fødselsdag

17. april                           Påskedag

05. maj                            Befrielsesdagen

26. maj                            HKH Kronprins Frederiks fødselsdag, Kristi Himmelfartsdag

05. juni                            Grundlovsdag, Pinsedag

05. september                 Danmarks udsendte

Flagdage i december samt nytåret vil ikke finde sted grundet julelys i flagstangen

Uofficielle flagdage

GF’s medlemmer kan frit benytte flaget ved private mærkedage og ved leje af fælleshuset. Er der brug for hjælp til hejsning af faget – kan Birger eller Preben også være behjælpelige. Flaget opbevares i materielskuret.

Ved skade af materiellet gives besked til Birger eller Preben så det kan blive repareret hurtigst muligt og igen være klar til næste flagdag.

Flagregler i Danmark

Grundlæggende skal man ære og respektere Dannebrog. Det bør ikke være laset, snavset eller falmet. Flaget hejses kl. 8:00 og tages ned ved solnedgang. På dage hvor solen står op efter kl. 8.00 hejses faget først ved solopgang. Flaget må aldrig været hejst efter solnedgang, medmindre det er ved særlige festlige lejligheder. Flager man efter mørkets frembrud, siger man, at man fager for “Fanden”.

Her er flere grundlæggende regler

•   Flagning om natten er kun tilladt hvis faget er fuldt belyst af projektør eller lignende.

•   Man bør ikke hejse et slidt eller meget falmet flag.

•    Et flag som har udtjent sin værnepligt skal brændes. Dette kan foregå privat eller via offentlig affaldshåndtering.

•   Flaget må på intet tidspunkt røre jorden under hejsning/nedtagning.

•   Der må ikke hejses flere flag på samme flagstang.

Flagning på halv stang

Når man skal flage på halv stang skal faget først hejses helt til tops,  hvor det forbliver i et par sekunder. Derefter hales det ned indtil fagets underkant befinder sig ud for stangens midte.

Ved begravelser sættes faget på halv stang fra solopgang og hejses på hel stang når begravelsen er overstået. Det forbliver på hel stang til solnedgang.

I tilfælde hvor fødselsdage i kongehuset falder på langfredag flages der på halv stang. Som udgangspunkt er det forbudt her i landet at hejse andre flag end Dannebrog.

Sagn og myter om Dannebrogs historie

15. juni fejrer vi, at det danske fag, Dannebrog, faldt ned fra himlen denne dag i 1219. Tilsyneladende har vi haft vort flag i 800 år. Dannebrog blev etableret som dansk flag i middelalderen og er dermed blandt de ældste nationale fag.

Grundlæggelsesmyten knytter flaget til 1200-tallets korstog i Estland under Valdemar Sejr – hvor Dannebrog ‘faldt fra himlen’ – et tegn fra gud – og vendte et dansk nederlag på slagmarken til en storslået sejr under kampen uden for Tallinn i 1219, mod de hedenske estere.

Sådan lyder sagnet, der gav det danske flag en meget stærk fortælling – og ikke mindst en guddommelig blåstempling. Middelalderens korstog handlede om kampen for kristendommens udbredelse. Der var stor symbolværdi i farverne rød og hvid, fordi de symboliserede blod og renhed. På den måde var det knyttet til den bibelske fortælling om Jesus.

Fanen fra Estland blev et vigtigt klenodie for den danske hær i flere hundrede år efter slaget i Estland og bliver taget i brug som kongefane af Valdemar Atterdag i midten af 1300-tallet. Hæren havde det med i kamp op igennem 14- og 1500-tallet,

Fanen endte sine dage i domkirken i Slesvig i midten af 1600-tallet,  hvor det angiveligt skulle være gået til af fugt og ælde.  Men på dette tdspunkt var den fysiske fane ikke længere så vigtig,  for nu var Dannebrog et bredt kendt symbol for landet Danmark.

Printvenlig udgave